Satokausikalenteri tukee monipuolista sesonkiruokaa!

Satokausikalenteri suunnitteli tämän hetken sesongin mukaisen ruokavalion, joka säästää rahaa, mutta ennenkaikkea saat samalla tämän hetken maukkaimmat ainekset lautasellesi.

Löydät viikkosuunnitelman ostoslistoineen ilmaisen rekisteröitymisen jälkeen, valmiista ruokavalioista.


ITÄMERI EI OLE VÄLIMERI

Me emme kuitenkaan asu Välimerellä, eikä ruokakulttuurimme tällä hetkellä tue kaikkia elämänlaadun osa-alueita. Onneksi kulttuuria voi muokata ja rakentaa. Mielestäni sesonkiruoka vastaa tällä hetkellä parhaiten kaikkiin ruoan ulottuvuuksin.

Satokauden kasvikset ovat edullisia ja ne sisältävät mahdollisimman paljon ravintoaineita. Esimerkiksi avomaalla kasvatettu täysin kypsänä korjattu luomutomaatti voi sisältää yli 700 kertaisen määrän sydän- ja verisuonitaudeilta suojaavaa lykopeeniä verrattuna tehotuotettuun raakana poimittuun tomaattiin. Kasvisten syöminen on myös terveellistä, joten ne osaltaan vastaavat ruoan fyysiseen ulottuvuuteen.

Sesonkikasvikset ovat ekologisempia verrattuna satokauden ulkopuolella kasvatettuihin kasviksiin. Kotimaisen sesongin aikana meillä on mahdollisuus nauttia todellista lähi- ja villiruokaa. Voimme kasvattaa itse tai poimia luonnosta osan käyttämästämme ruoasta. Ympäristön kannalta ruoantuotantoon liittyy lähes aina ongelmia. Kasvisperäisen ruoan hiilijalanjälki on eläinperäistä ruokaa pienempi, eivätkä suurissa erissä kuljetetut tuontikasvikset ole välttämättä ympäristörikos. Suosimalla sesonkia teemme automaattisesti eettisempiä ostopäätöksiä.

Sesonkiruokaan liittyy monia sosiaalisia ulottuvuuksia. Marjastaminen ja sienestäminen ovat yhdessä tehtynä huomattavasti mukavampia harrastuksia. Myös ruoan hankkiminen, varastointi, säilöminen ja mehustaminen kannattaa jo pelkistä kustannussyistä tehdä isommalla porukalla. Ruokapiirin perustaminen helpottaa suoraan tiloilta ostamista, joten sosiaalinen ulottuvuus tulee automaattisesti mukaan sesonkiruokaa suosivalle. Sadonkorjuujuhlat ja muut ruokaan liittyvät illanistujaiset ovat olennainen osa sesonkiruokailijan ruokakulttuuria. Laadukkaiden ravintoloiden tarjonta perustuu sesongin makujen hyödyntämiseen. Ammattilaisilta voi oppia monipuolisempaa raaka-aineiden käyttöä, joten ulkona syöminen kuuluu sesonkiruokailuun.

Sesonkiruoka ohjaa väistämättä kokeilemaan uusia ja vaihtuvia makuelämyksiä. Tämän avulla pääsee oppimaan uutta, mikä pitää myös mielen virkeänä. Yhdessä tehty ekologisempi ruoka ei aiheuta samalla tavalla omantunnontuskia, kuin ydinräjähdyksen kestävän kääretortun nauttiminen. Psyykkinen ulottuvuus muodostuu positiiviseksi, kun kaikki muut osa-alueet ovat kunnossa.

MAKU ON KOKEMUS

Ruoan maku on monen tekijän summa. Jos haluat tietää mistä se muodostuu, niin mene ystäviesi kanssa syksyllä metsään poimimaan sieniä ja marjoja. Hankkikaa samalla reissulla tuoretta kalaa ja muita mahdollisimman lähellä tuotettuja kasviksia, joista osa voi olla luomua. Valmistakaa yhdessä ateria sellaisista raaka-aineista joissa ei ole tuoteselostetta. Keskustelkaa syödessänne ja nauttikaa jokaisesta suupalasta hyvällä omallatunnolla. Suun reseptorit kyllä välittävät viestin aivojen makualueelle, josta kokemus mausta syntyy.

Kirjoittaja on Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula (@APSK86), joka syö noin 2000 - 2500 kilokaloria vuorokaudessa. Makrojakauma vaihtelee 1,5 - 2,2 proteiinigramman, 0,75 – 1,5 rasvagramman sekä 1 - 5 hiilihydraattigramman välillä painokiloa kohden.

Lisää tietoa satokauden kasviksista löydät sivulta www.satokausikalenteri.fi. Voit seurata Satokausikalenteria Facebookissa www.facebook.com/satokausikalenteri, sekä twitterissä ja Instagramisssa @kausikalenteri.

Muut uutiset

Kuntokompassi on MealMyDayn uusi omistaja

Toiminta on siirtyntyt 15.6.2019 Kuntokompassin käsiin. Kiitämme MealMyDayn taustatiimiä mahtavasta pohjatyöstä.

Lue lisää...

Kadonneen vyötärön metsästys vol 4 starttaa jälleen!

Haluatko sinäkin vyötärösi takaisin? Kuinka vähentää selluliittia? Olisiko mukavaa pudottaa muutama kilo painoa ja voida energisimman normaalia kotiruokaa syöden ja helppoja kotitreenejä tehden?

Lue lisää...

Tarkista syötkö tarpeeksi kasviksia!

Teimme yhteistyössä Iltalehden kanssa jutun kasviksista ja niiden tärkeydestä painonhallintaan sekä tasapainoiseen päivittäiseen ruokavalioon. Luen ammattilaisten vinkit!

Lue lisää...

Meal My Day mukana netin parhaat sivustot 2016 -kilpailussa!

Anna meille äänesi ja voita uskomaton personal trainer -valmennus 3 kuukaudeksi!

Lue lisää...

Meal My Day Goexpo -messuilla

​Tule tapaamaan meitä GoExpo -messuille Meal My Day & Sportyplanner Vuoden liikuntatuote 2015 yhteisosastolla – 6h150, vierekkäisillä paikoilla 11 ja 12.

Lue lisää...

Copyright Meal My Day 2024