Gluteeniton ruokavalio

Gluteeniton ruokavalio on yleistynyt reilusti viime vuosien aikana. Sen avulla haetaan helpotusta erityisesti vatsavaivoihin ja laihdutuksen tueksi. Kuitenkin moni toivoo siitä apua myös muihin oireisiin. Ennen gluteeniton ruokavalio oli tarkoitettu keliaakikoille, nykyään moni vannoo gluteenittoman ruokavalion nimeen ja puhuu gluteeniherkkyydestä. Onko kyseessä vain trendi, vai onko siinä jotain perää? Sopiiko se kaikille?

Gluteeni on kaikissa kotimaisissa viljoissa oleva viljaproteiini, sillä on merkittävä rooli leivän sekä leivonnaisten valmistuksessa, sillä se antaa taikinalle sen tarvitseman sitkon. Keliakiaa sairastavalla gluteeni vaurioittaa ohutsuolen suolinukkaa, jolloin ravintoaineiden imeytyminen vaikeutuu. Oireita ovat mm. vatsakivut, ripuli, väsymys ja yleinen huonovointisuus. Gluteeniherkkyys ilmenee yleensä hyvin pian viljan syömisen jälkeen. Se oireilee esimerkiksi suun kutiamisella, nokkosihottumana, oksenteluna, ripulina tai pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisena anafylaktisena reaktiona. Gluteeniherkkyys saattaa aiheuttaa yhtä pahoja oireita kuin keliakia vaikka se ei vaurioita ohutsuolen limakalvoa. Kaikkiin näihin on yksi toimiva vaihtoehto: gluteeniton ruokavalio.

Gluteeniton ruokavalio tarkoittaa käytännössä sitä, että ruokavaliosta jätetään pois kaikki tuotteet joissa on ruista, ohraa, vehnää tai tavallista kauraa. Tilalle kannattaa ottaa luontaisesti gluteenittomia viljoja kuten riisi, tattari, maissi ja hirssi. Markkinoilla on myös viljatuotteita joista gluteeni on poistettu teollisesti. Luontaisesti gluteenittomia ovat myös lihat, kala, kananmuna, pähkinät, marjat, vihannekset, hedelmät, juurekset jne.

Gluteeniherkkyys näyttää olevan yleistynyt väestössä, joten onkin hyvä pohtia mahdollisia syitä siihen. Tietoisuus on lisääntynyt, asiaa on tutkittu enemmän ja ihmiset yrittävät löytää erilaisia hoitotapoja lievittämään oireita. Myös länsimaista, liian hyvää hygieniaa on syytetty. Yksi teoria on lisäksi se, että ihmisen ruuansulatus on edelleen kivikautinen, jolloin se ei pysty sulattamaan ruokavalioon ilmestyneitä viljoja.

Laihduttamiseen gluteeniton ruokavalio ei yksinään auta. Gluteeniton ruokavalio voi auttaa laihtumaan jos viljat korvataan vaikka vihanneksilla ja juureksilla. Jos viljat korvataan gluteenittomilla viljoilla, hyötyä on tuskin laihtumisen kannalta ollenkaan. Monissa gluteenittomissa tuotteissa, kuten leivissä, on jopa enemmän kaloreita kuin tavallisissa tuotteissa. Gluteenittoman ruokavalion ansiosta kuitenkin moni jättää pullat, pizzat, hampurilaiset ja muut vastaavat syömättä, mikä luonnollisesti edistää laihtumista ja terveellisen ruokavalion toteutumista. Gluteeniton ruokavalio ja viljojen vaihtaminen gluteenittomiksi voi helpottaa vatsan turvotusta. Itse gluteeni ei lihota.

Gluteenittomuus ei tee ruoasta siis terveysruokaa. Terveellinen ruokavalio rakennetaan oikeilla valinnoilla, kuten lisäämällä kasviksia jokaiseen ruokaan. Gluteenittomissa tuotteissa, niin kuin kaikissa muissakin, on niitä hyviä ja huonompia vaihtoehtoja. Kuitujen määrä on esimerkiksi hyvä tarkastaa gluteenittomasta tuotteesta, varsinkin jos pyrkii täysin välttämään kaikkia viljatuotteita. Gluteenia on viljojen lisäksi monissa elintarvikkeissa (esim. lakritsi, olut, soijakastike, marinadit, kastikkeet, einekset), joten gluteenittomalle ruokavaliolle ryhtyvän kannattaa perehtyä kaupassa huolella ainesosaluetteloon ja ravintolassa aina varmistaa annoksen gluteenittomuus. Terveen oireettoman ihmisen ei välttämättä kannata aloittaa gluteenitonta ruokavaliota “varmuuden vuoksi”. Jos helpotusta omaan vointiin kuitenkin löytää viljattomasta ruokavaliosta, niin silloin kannattaa kuunnella omaa kehoaan, kunhan muistaa syödä monipuolisesti.

Täältä hyviä gluteenittomia reseptejä!

Lue aiheesta lisää täältä:

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/tasta_syysta_viljoja_valtellaan

http://www.apu.fi/artikkeli/kenelle-gluteeni-vaarallista


Muut uutiset

Kuntokompassi on MealMyDayn uusi omistaja

Toiminta on siirtyntyt 15.6.2019 Kuntokompassin käsiin. Kiitämme MealMyDayn taustatiimiä mahtavasta pohjatyöstä.

Lue lisää...

Kadonneen vyötärön metsästys vol 4 starttaa jälleen!

Haluatko sinäkin vyötärösi takaisin? Kuinka vähentää selluliittia? Olisiko mukavaa pudottaa muutama kilo painoa ja voida energisimman normaalia kotiruokaa syöden ja helppoja kotitreenejä tehden?

Lue lisää...

Tarkista syötkö tarpeeksi kasviksia!

Teimme yhteistyössä Iltalehden kanssa jutun kasviksista ja niiden tärkeydestä painonhallintaan sekä tasapainoiseen päivittäiseen ruokavalioon. Luen ammattilaisten vinkit!

Lue lisää...

Meal My Day mukana netin parhaat sivustot 2016 -kilpailussa!

Anna meille äänesi ja voita uskomaton personal trainer -valmennus 3 kuukaudeksi!

Lue lisää...

Meal My Day Goexpo -messuilla

​Tule tapaamaan meitä GoExpo -messuille Meal My Day & Sportyplanner Vuoden liikuntatuote 2015 yhteisosastolla – 6h150, vierekkäisillä paikoilla 11 ja 12.

Lue lisää...

Copyright Meal My Day 2024