Gluteeniton ruokavalio

Gluteeniton ruokavalio on yleistynyt reilusti viime vuosien aikana. Sen avulla haetaan helpotusta erityisesti vatsavaivoihin ja laihdutuksen tueksi. Kuitenkin moni toivoo siitä apua myös muihin oireisiin. Ennen gluteeniton ruokavalio oli tarkoitettu keliaakikoille, nykyään moni vannoo gluteenittoman ruokavalion nimeen ja puhuu gluteeniherkkyydestä. Onko kyseessä vain trendi, vai onko siinä jotain perää? Sopiiko se kaikille?

Gluteeni on kaikissa kotimaisissa viljoissa oleva viljaproteiini, sillä on merkittävä rooli leivän sekä leivonnaisten valmistuksessa, sillä se antaa taikinalle sen tarvitseman sitkon. Keliakiaa sairastavalla gluteeni vaurioittaa ohutsuolen suolinukkaa, jolloin ravintoaineiden imeytyminen vaikeutuu. Oireita ovat mm. vatsakivut, ripuli, väsymys ja yleinen huonovointisuus. Gluteeniherkkyys ilmenee yleensä hyvin pian viljan syömisen jälkeen. Se oireilee esimerkiksi suun kutiamisella, nokkosihottumana, oksenteluna, ripulina tai pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisena anafylaktisena reaktiona. Gluteeniherkkyys saattaa aiheuttaa yhtä pahoja oireita kuin keliakia vaikka se ei vaurioita ohutsuolen limakalvoa. Kaikkiin näihin on yksi toimiva vaihtoehto: gluteeniton ruokavalio.

Gluteeniton ruokavalio tarkoittaa käytännössä sitä, että ruokavaliosta jätetään pois kaikki tuotteet joissa on ruista, ohraa, vehnää tai tavallista kauraa. Tilalle kannattaa ottaa luontaisesti gluteenittomia viljoja kuten riisi, tattari, maissi ja hirssi. Markkinoilla on myös viljatuotteita joista gluteeni on poistettu teollisesti. Luontaisesti gluteenittomia ovat myös lihat, kala, kananmuna, pähkinät, marjat, vihannekset, hedelmät, juurekset jne.

Gluteeniherkkyys näyttää olevan yleistynyt väestössä, joten onkin hyvä pohtia mahdollisia syitä siihen. Tietoisuus on lisääntynyt, asiaa on tutkittu enemmän ja ihmiset yrittävät löytää erilaisia hoitotapoja lievittämään oireita. Myös länsimaista, liian hyvää hygieniaa on syytetty. Yksi teoria on lisäksi se, että ihmisen ruuansulatus on edelleen kivikautinen, jolloin se ei pysty sulattamaan ruokavalioon ilmestyneitä viljoja.

Laihduttamiseen gluteeniton ruokavalio ei yksinään auta. Gluteeniton ruokavalio voi auttaa laihtumaan jos viljat korvataan vaikka vihanneksilla ja juureksilla. Jos viljat korvataan gluteenittomilla viljoilla, hyötyä on tuskin laihtumisen kannalta ollenkaan. Monissa gluteenittomissa tuotteissa, kuten leivissä, on jopa enemmän kaloreita kuin tavallisissa tuotteissa. Gluteenittoman ruokavalion ansiosta kuitenkin moni jättää pullat, pizzat, hampurilaiset ja muut vastaavat syömättä, mikä luonnollisesti edistää laihtumista ja terveellisen ruokavalion toteutumista. Gluteeniton ruokavalio ja viljojen vaihtaminen gluteenittomiksi voi helpottaa vatsan turvotusta. Itse gluteeni ei lihota.

Gluteenittomuus ei tee ruoasta siis terveysruokaa. Terveellinen ruokavalio rakennetaan oikeilla valinnoilla, kuten lisäämällä kasviksia jokaiseen ruokaan. Gluteenittomissa tuotteissa, niin kuin kaikissa muissakin, on niitä hyviä ja huonompia vaihtoehtoja. Kuitujen määrä on esimerkiksi hyvä tarkastaa gluteenittomasta tuotteesta, varsinkin jos pyrkii täysin välttämään kaikkia viljatuotteita. Gluteenia on viljojen lisäksi monissa elintarvikkeissa (esim. lakritsi, olut, soijakastike, marinadit, kastikkeet, einekset), joten gluteenittomalle ruokavaliolle ryhtyvän kannattaa perehtyä kaupassa huolella ainesosaluetteloon ja ravintolassa aina varmistaa annoksen gluteenittomuus. Terveen oireettoman ihmisen ei välttämättä kannata aloittaa gluteenitonta ruokavaliota “varmuuden vuoksi”. Jos helpotusta omaan vointiin kuitenkin löytää viljattomasta ruokavaliosta, niin silloin kannattaa kuunnella omaa kehoaan, kunhan muistaa syödä monipuolisesti.

Täältä hyviä gluteenittomia reseptejä!

Lue aiheesta lisää täältä:

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/tasta_syysta_viljoja_valtellaan

http://www.apu.fi/artikkeli/kenelle-gluteeni-vaarallista


Other news

Meal My Day is partipating into the internet´s best sites 2016 -competition!

Meal My Day is partipating into the internet´s best sites 2016 -competition! Please give us your voice and win a personal trainer for 3 months! <3

Read more...

Satokausikalenteri tukee monipuolista sesonkiruokaa!

Satokausikalenteri suunnitteli tämän hetken sesongin mukaisen ruokavalion, joka säästää rahaa, mutta ennenkaikkea saat tämän hetken maukkaimmat ainekset lautasellesi.

Read more...

Saat mittatilausruokavalion sinulle tehtynä!

Nyt tarjoamme jokaiselle, joka haluaa pysyvän muutoksen omaan ruokavalioon, huikean mahdollisuuden!

Read more...

Diets by personal trainers!

We have now added 21 diets to the program designed by personal trainers.

Read more...

It´s barbeque time!

We have now added to our favorite grilled recipies. Try!

Read more...

Copyright Meal My Day 2024